2017. január 8., vasárnap

Múzeumban

A legfiatalabb látogatóAz ősember barlangjában
Réges -régen készülünk már, hogy elmenjünk a gyerekekkel a Természettudományi Múzeumba. Most végre sikerült. Már én is kíváncsi voltam, mert mostanában csak londoni múzeumi élményeim vannak. Bevallom, kicsit az is volt bennem, hogy majd most kiderül mi a különbség a kinti és az itteni múzeumok között. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon nagy a különbség.
Kezdjük az áraknál. Amit elsőre kiszámoltak, 5000 forint körüli összeg, kicsit meglepő volt. Nekem nem jár nyugdíjas jegy, mert nem vagyok 62 éves.  Így 3 felnőttet számolt. Aztán kiderült, hogy mint pedagógus nem is kell belépő. Nekik pedig 2 gyerek után jár a családi jegy, így megúsztuk 2000 forintból.
Bent minden nagyon üres volt, világítás alig, lehet, hogy csak én vagyok már ilyen vaksi, de alig láttam valamit. Gondolom spórolni kell az árammal. Itt a múzeumi dolgozók valójában őrök, akik arra figyelnek, hogy semmihez ne érjen a gyerek hozzá, ezért követnek mindenhová, hacsak nem telefonálnak, vagy a telefonjukat nézik elmélyülten. Egyből ránk is szóltak, hogy fényképezni azt aztán nem lehet, ill. lehet, de arra külön jegyet kellett volna venni.  Ezzel szemben kint, szinte mindent lehet, ha egy "őr"meglátja, hogy egy gyereket valami érdekel, akkor odamegy és magyaráz. Az egész múzeum tele van iskolás csoportokkal, akik mindenféle feladatot kapnak, a pedagógusok szinte csak kísérők, a múzeumi pedagógusok foglalkoztatják a gyerekeket. Ja, és persze a legtöbb múzeum ingyenes, tehát akár hetente vissza lehet menni.
Ahol a legtöbb időt eltöltöttük Benedekkel, az egy asztal volt egy nagyméretű társasjátékkal és dobókockával, ill. a játéksarok. Hát ezért lenne jó, ha nem kellene fizetni a múzeumban, mert ezek fontos dolgok, de ha már ennyit kell fizetni, akkor minden szülő úgy van vele, hogy akkor legalább már nézzük végig azt a múzeumot.
Kimentünk a szoborparkba is, 5 percre, mert olyan hideg volt, hogy többet nem lehetett kint tölteni. Mondanom sem kell, hogy ide külön belépő kellett és nem is ez a probléma, hanem minden külön jegyet a portánál kell megvenni ezért mindig vissza kell oda menni.
Volt uzsonnázóhely, de büfé nem, minden zárva volt, lehet, hogy ez most az ünnep utáni napok miatt volt -e, vagy csak az érdeklődés hiánya miatt, nem tudom.
Ennek ellenére jól éreztük magunkat és máskor is tervezzük, hogy visszamegyünk, de azért még sok javítani való lenne a helyzeten, remélem egyszer majd ez is változik.
Azt még el kell mondanom, hogy itthon legkedvesebb múzeumunk a Vasúttörténeti Park, de oda majd csak tavasszal megyünk újra.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése